gratis verzending
14 dagen gratis proefzitten
voor 14:00 uur besteld, morgen in huis!
gemaakt in Nederland

HET LICHAMELIJKE BELANG VAN NIET STILZITTEN

De mens is niet gemaakt om (stil) te zitten. Een belangrijke reden hiervoor is dat we beweging nodig hebben om gezond te blijven. De wervelkolom is opgebouwd uit bewegingselementen; onder andere wervels, tussenwervelschijven en spieren. Deze hebben beweging nodig om goed te kunnen (blijven) functioneren. Als spieren vaak en langdurig eenzijdig belast worden, door bijvoorbeeld voorover of zijwaarts gebogen te zitten, gaat dit klachten veroorzaken. De spieren worden aan een kant opgerekt en aan de andere kant worden ze korter. Dit kan leiden tot scheefgroei en pijnklachten bij tegenovergestelde bewegingen. Het is dus belangrijk om deze spieren regelmatig en gevarieerd te belasten. Ditzelfde geldt voor de tussenwervelschijven; zij hebben beweging nodig om elastisch te blijven om zo schokken te dempen en voor bewegelijkheid van de wervelkolom te zorgen. Door regelmatige beweging van de rug werken de tussenwervelschijven als een soort spons; ze nemen water op wat erg belangrijk is voor de gezondheid van het fibro-kraakbeen in de tussenwervelschijven. Zorg er dus ook voor dat je voldoende water drinkt!

Maar bewegen terwijl je een zittend beroep hebt, hoe dan? Er zijn tegenwoordig diverse oplossingen om meer te bewegen tijdens het werk. Echter, ze zijn niet allemaal even geschikt blijkt in de praktijk. Zo heb je een zogenaamde deskbike en een loopband met bureau: dat kijkt leuk, maar werkt vaak niet. Prima voor een telefoontje of om wat mailtjes te beantwoorden, maar geconcentreerd werken haalt niks uit. Mijn advies is om vooral te zorgen voor zoveel mogelijk afwisseling; lang zitten is niet goed, maar lang staan ook niet. Wissel af, en pak ook eens een alternatief voor de bureaustoel; een zogenaamde balanskruk. Deze zijn er in diverse uitvoeringen en prijsklassen. In principe is niks fout, als je maar zorgt voor afwisseling en een zitoplossing die bij je past en dus blijft gebruiken.

Enkele voordelen van bewegend (dynamisch) zitten ten opzichte van stil (statisch) zitten zijn:

  • Voortdurende, kleine houdingsveranderingen
  • Afwisselende spieractiviteit
  • Meer spieren actief
  • Afwisselende drukverdeling op o.a. tussenwervelschijven

 

De beste houding, is de volgende houding. Dat is misschien wel het beste advies voor mensen met een zittend beroep. Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling tussen staan, zitten en bewegend zitten. Drink ook voldoende water, liefst uit een normaal glas zodat je regelmatig moet opstaan om hem te vullen en natuurlijk ook om vervolgens naar de wc te gaan. Alle beetjes helpen. Haal dus ook geen koffie voor collega’s; klinkt asociaal, maar is juist goed bedoeld. Als iedereen zijn eigen koffie haalt, moeten we allemaal regelmatig naar de koffieautomaat lopen. Spreek je die ene collega ook nog eens zonder te mailen.

In het algemeen:

  • zorg voor voldoende lichaamsbeweging; dat houdt de rug en rest van het lichaam gezond
  • drink veel water; zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, zorgt dat je gehydrateerd blijft en vaker moet plassen: beweging, opstaan van je (bureau)stoel
  • luister naar je lijf; als het pijn doet, moet je dat niet negeren
  • zoek een (wandel)maatje en ga lunchwandelen
  • telefoneer lopend
  • kies een alternatief zoals de Balergo balanskruk bijvoorbeeld

WIL JIJ OOK
DEALER WORDEN?

Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.