gratis verzending
14 dagen gratis proefzitten
voor 14:00 uur besteld, morgen in huis!
gemaakt in Nederland

ACTIEF ZITTEN, VROEGER KONDEN WE HET ALLEMAAL

Als baby en later als kind konden we zelfstandig kaarsrecht zitten zonder stoel of ander hulpmiddel. De nek- en rugspieren zijn tussen de 7 en 13 maanden sterk genoeg om ons lichaam rechtop te houden. Niks geen comfortabele en of passende stoel, gewoon met je kont op de grond. Vervolgens leerden we lopen en waren we (tegenwoordig helaas steeds minder) een groot deel van de dag actief bezig; buitenspelen, rondrennen, fietsen etc. en op school zaten we op houten stoelen zonder armleuningen.

Maar dan gaat er ergens iets mis.

Veel volwassen mensen in de westerse wereld zijn het actief zitten helemaal verleerd door te veel stilzitten. De alsmaar toenemende automatisering en technologische ontwikkelingen zorgen dat we steeds meer inactief zijn en steeds vaker en langer stilzitten. Daarnaast kunnen we ons de luxe en comfort veroorloven van banken, fauteuils en volledig ondersteunende bureaustoelen. Het gevolg is dat we de hele dag ingezakt achter ons bureau op een bureaustoel zitten, onderweg naar huis zitten we comfortabel in onze autostoel of onderuit in de trein, thuisgekomen zitten we op de keukenstoel en daarna hangen we op de bank. Kortom, allemaal sedentair gedrag waarbij we zoveel mogelijk ondersteuning zoeken.

Dit komt onze spieren en gezondheid in het algemeen niet bepaald ten goede; je lichaam hoeft totaal geen inspanning te leveren om op die manier te zitten. Daardoor verslappen onze spieren en worden diverse processen in het lichaam nadelig beïnvloed. Als we dan een keer een fysieke klus hebben zoals op zaterdag in de tuin werken, hebben we dagen last van onze rug of erger en dan hebben we het nog niet eens over de negatieve gevolgen op de lange termijn.

In het verre oosten en in veel Afrikaanse landen zit men vaak op de grond of op bijvoorbeeld een boomstam of simpel krukje. Deze mensen kunnen nog steeds zonder moeite actief en rechtop zitten. En ja, dat kost energie en hou je misschien niet meteen 8 uur per dag vol. Zoals met de meeste dingen; oefening baart kunst, actief zitten kun je (weer) leren.

Een nog steeds vaak gehoord misverstand is dat je van zitten niet moe zou mogen worden. Maar je kunt beter een beetje gezond en verantwoord moe worden dan op termijn (vage) nek-, schouder en rugklachten of andere gezondheidsproblemen krijgen. Ook hoor je vaak dat mensen een balanskruk te beweeglijk vinden. Maar dat zegt meer iets over je eigen lichamelijke fitheid; je spieren zijn te ‘lui’ geworden waardoor het veel moeite kost om in balans te blijven zitten. Dit is een teken om in actie te komen. Los van een medische oorzaak of lichamelijke beperking is dit echt een signaal om iets te gaan doen.

Ga minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen en doe 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten (beweegnorm voor volwassenen).

Nog een excuus: ‘ja maar ik krijg na een tijdje een harde kont, het zit niet zo comfortabel’ Nee, en dat moet je ook niet willen. Zodra je dergelijke prikkels van discomfort ervaart is het tijd om op te staan, je zit te lang. Het is een signaal van je lichaam; kom in actie. Hetzelfde als wanneer je last van je rug krijgt als je te lang in een bepaalde houding zit, dat moet je ook niet negeren. Als er een vlieg op je hand zit, sla je hem toch ook weg… waarom negeer je een signaal van je lichaam dat je te lang in een bepaalde houding zit dan wel? Sta even op, ga water halen, naar het toilet of pleeg lopend een telefoontje. Zet ook geen grote flessen water op tafel en haal geen drinken voor collega’s. Pak een glas en vul dit twee keer per uur, ieder voor zich. Je loopt zo allemaal wat vaker; die korte onderbrekingen en afwisselingen in houding zijn heel belangrijk. Afwisseling is het devies; de beste houding is de volgende houding!

In 2019 had maar liefst 50,1% van de Nederlandse volwassenen overgewicht. Dit was in 1990 nog 33%. Zou het toevallig zijn dat internet in de jaren ’90 zijn intrede deed en dat daardoor de laatste drie decennia het aantal kantoorbanen enorm is toegenomen? Het wordt tijd dat we weer in beweging komen met z’n allen. We kunnen dan misschien niet meer zonder internet en computers, maar zonder een gezond lichaam wordt het allemaal een stuk lastiger en vervelender.

Zorg dat je je werk-tijd actief doorbrengt. Ons lichaam is niet gemaakt voor een voortdurende statische belasting. (Dus ook langdurig staan is niet goed). Het is belangrijk om een zitoplossing te kiezen die past bij de activiteit. Zit je te werken, dan is een actieve zitoplossing dus uitermate geschikt en zelfs wenselijk. Met name een zogenaamde balanskruk heeft positieve effecten, zowel op je vitaliteit als je productiviteit. Je lichaam maakt continu kleine correcties om zichzelf in balans te houden en je rug krijgt de noodzakelijke beweging om gezond te blijven. Doordat meer spieren actief zijn, wordt je bloedsomloop gestimuleerd wat diverse gezondheidsvoordelen heeft. Ook krijgen je longen en spijsvertering meer ruimte om optimaal te functioneren, dat zorgt onder andere voor meer energie en een betere concentratie.

Op die manier draagt actief zitten bij aan je eigen vitaliteit en productiviteit en heeft het op lange termijn ook een enorm effect op de kosten en druk van de gezondheidszorg, iets wat we in deze tijden goed kunnen gebruiken volgens mij. Al met al best de moeite om even door te bijten zodat je weer kunt wat je al kon voordat je het kon uitspreken; actief zitten.

WIL JIJ OOK
DEALER WORDEN?

Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.